Bakkersoordsekade 4-16
Havennummer 2918
3195 GN, Pernis
010 416 92 96

IJzer

IJzer

Is het meest gebruikte metaal ter wereld, maar zeker niet het oudste metaal in gebruik. IJzer is moeilijker te smelten dam bijvoorbeeld lood, koper of tin, daarom werden deze metalen ook al ver voor het “ijzeren tijdperk” gebruikt. Typisch bij ijzer- of staalproductie is dat bij de bereiding er van schroot onontbeerlijk is. Het grootste verschil tussen ijzer en staal is het aanwezige koolstofgehalte. IJzer is “bros”, staal is “taai”, dit verschil in eigenschap bepaalt de toepassingen.  Bekende kwaliteiten ijzer zijn:

IJzer kwaliteit gruis

Bestaat uit fietsen, bureaus en dergelijke, een andere benaming is ook wel “welvaartschroot”.  Deze categorie kan relatief gezien veel andere metalen bevatten. Voor 2015 vielen wasmachines, gasfornuizen en dergelijke ook in deze categorie maar tegenwoordig mag dit niet meer in deze kwaliteit aanwezig zijn. Deze items zijn e-waste waarvoor een aparte inzameling- en verwerkingsregeling geldt. De verwerking en recycling van gruis is zeer arbeidsintensief en doordat het schoongemaakt dient te worden en het niet bruikbare ijzer eruit gefilterd moet worden.

IJzer kwaliteit knip

Knipijzer is materiaal veelal afkomstig van constructiefirma’s, bouwbedrijven en lasbedrijven. Knipijzer komt voort uit de sloop van diverse items zoals bijv. bruggen, kranen en gebouwen. Licht constructie materiaal met een minimale dikte van 3mm zijn o.a. buizen, kokers, betonijzer, betonstaal, ijzerpijpen etc. De prijs per kilo varieert vrij veel.

Overige materialen

Calculator

In verband met de huidige situatie rondom het coronavirus (COVID-19) kunnen we geen garantie bieden op de te berekenen prijzen. Onderstaande calculator is dan ook tijdelijk onder voorbehoud.

...

...