IJzer - Metaalhandel Ketting
Welke materialen zijn geschikt voor recycling

IJzer

IJzer is het meest gebruikte metaal ter wereld, maar zeker niet het oudste metaal in gebruik. IJzer is moeilijker te smelten dan bijvoorbeeld lood, koper of tin. Daarom werden deze metalen ook al ver voor het “ijzeren tijdperk” gebruikt. Typisch bij ijzer- of staalproductie is dat bij de bereiding ervan, schroot onontbeerlijk is. Het grootste verschil tussen ijzer en staal is het aanwezige koolstofgehalte. IJzer is “bros”, staal is “taai”. Dit verschil in eigenschap bepaalt de toepassingen.

Bekende kwaliteiten ijzer zijn:

  • IJzer kwaliteit gruis
  • IJzer kwaliteit knip

IJzer kwaliteit gruis

Bestaat uit fietsen, bureaus en dergelijke. Een andere benaming is ook wel “welvaartschroot”. Deze categorie kan relatief gezien veel andere metalen bevatten. Voor 2015 vielen wasmachines, gasfornuizen en dergelijke ook in deze categorie, maar tegenwoordig mag dit niet meer in deze kwaliteit aanwezig zijn. Deze items vallen onder de term 'e-waste' waarvoor een aparte inzameling- en verwerkingsregeling geldt. De verwerking en reycling van gruis is zeer arbeidsintensief. Al het bruikbare ijzer moet schoongemaakt en gefilterd worden van de andere grondstoffen. 

IJzer kwaliteit knip

Knipijzer is materiaal veelal afkomstig van constructiefirma’s, bouwbedrijven en lasbedrijven. Knipijzer komt voort uit de sloop van diverse items zoals bijvoorbeeld bruggen, kranen en gebouwen. Maar ook als licht constructie materiaal met een minimale dikte van 3mm. Denk hierbij o.a. aan buizen, kokers, betonijzer, betonstaal, ijzerpijpen etc. De prijs per kilo varieert vrij veel.

Meer informatie over in te leveren materialen